Bedrijfsruimte huren of kopen: wat is voordeliger?

Veel zelfstandigen die op zoek zijn naar een bedrijfsruimte staan voor de keuze om te huren of kopen. De vraag die daarbij komt kijken is vaak: wat is financieel voordeliger? Het antwoord daarop is echter afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de ondernemer en dus niet voor iedereen hetzelfde. In dit artikel zetten we uiteen wat in welke situatie de beste keuze is.

Maandelijkse kosten

Wat financieel voordeliger is, ook qua maandelijkse lasten, is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de ondernemer. Zo maakt het een groot verschil of je bedrijfsruimte grotendeels financiert of juist alles met eigen geld betaalt. Als je bij kopen alleen kijkt naar de rentebetaling, ben je per maand goedkoper uit dan bij huren. Houd echter ook rekening met de aflossing die bij kopen komt kijken. De combinatie van rente en aflossing kunnen op maandbasis soms hoger uitvallen dan alleen huur. In dat geval moet er een afweging worden gemaakt tussen het financiële voordeel op korte termijn en op de lange termijn.

Investeren in vastgoed

Bij het maken van de keuze tussen kopen of huren komt meer kijken dan alleen de maandelijkse financiële voordelen. Op de lange termijn is vooral kopen interessant, aangezien dit een ware investering in de toekomst is. Of je nu met eigen geld koopt of in termijnen een lening aflost; zodra je eigenaar bent, heb je geen maandelijkse kosten meer. Besluit je jouw Blocks te verhuren, dan kan je de huurinkomsten zien als een maandelijkse aanvulling op je pensioen. Of gebruik jouw Blocks als spaarpot, door deze uiteindelijk te verkopen. Lees meer over beleggen in Blocks op onze gelijknamige webpagina of in de beleggen brochure.   

Rekenvoorbeeld 

Om de financiële verschillen tussen huren en kopen enigszins in beeld te brengen, hebben we hier een eenvoudig rekenvoorbeeld. Er is in dit geval uitgegaan van het volledig financieren van je Blocks en geen rekening gehouden met eventuele BTW voor- of nadelen.

Voordeel bruto maandlasten bij kopen:

Uitgangspunten rekenvoorbeeld:

  1. De hypotheek is een annuïteitenhypotheek. Je lost de hypotheek af in 30 jaar en bouwt bij kopen dus ook eigen vermogen op. In het voorbeeld is gerekend met een rentepercentage van 4%.
  2. Dit betreft uitsluitend het eigenaarsdeel van de servicekosten, de totale servicekosten zijn deels verhaalbaar op de huurder van jouw Block als je besluit te verhuren. In het bovenstaande overzicht zijn wij ervan uitgegaan dat het eigenaarsdeel van de servicekosten 4% van de huurstroom is.
  3. De jaarlijkse WOZ-belasting wordt berekend op basis van de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde. Deze bedragen verschillen per gemeente, in het rekenvoorbeeld is een percentage gebruikt van 0,5% over de aanschafwaarde. Het werkelijke bedrag zal op een later tijdstip door de gemeente worden vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde.
  4. Bij het berekenen van de netto maandlasten dient er rekening gehouden te worden met persoonlijke omstandigheden. Aangezien deze per casus afwijkt hebben wij het netto voordeel niet berekend. Laat je bijstaan door een adviseur om te kijken welke situatie voor jou geldt.
  5. Afhankelijk van de fiscale positie kunnen de netto maandlasten van een annuïteitenhypotheek langzaam stijgen met circa 1 tot 2% per jaar. De huur stijgt annuitiegemiddeld met circa 2,5% per jaar.

Zoals aangegeven betreft dit slechts een rekenvoorbeeld. Dat betekent dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend. Het voorbeeld gaat uit van een aantal aannames, die per individu kunnen verschillen. Bij andere annuïtaire periodes met een ander rentepercentage kunnen de maandbedragen afwijken. Laat je daarom altijd adviseren door een financieel adviseur.

Huren of kopen?

Wat beter past bij jou als ondernemer is dus sterk afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Investeer je jouw eigen geld in een unit, of maak je gebruik van een financiering? Ben je op zoek naar de voordeligste optie op maandtermijn, of liever op lange termijn? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen alvorens een keuze te maken voor huren of kopen. Voor meer informatie over huren of kopen kan je altijd contact met ons opnemen, of je laten adviseren door een financieel adviseur.